DSC09059

2011. године одштампан је  тројезични лексикон у којем су представљене жене-композитори и жене-музички ствараоци Србије. Издање је рађено на српском, енглеском и италијанском (као што се види и из наслова). За објављивање овог значајног издања заслужни су  Фондација Адкинс Кити,Италија и УНЕСКО у сарадњи са Удружењем „Жене у музици“ са седиштем у Крагујевцу. Наша композиторка и председница овог удружења, Оливера Војна Нешић,  уложила је велики напор да се сакупе сви подаци који су представљени у књизи. 

„Подршка уметничком образовању, валоризација улоге жена у уметности, промоција музичке културе и креативности – важни су циљеви садржани у још једној пионирској иницијативи везаној за жене и креативност у пољу музике.

Наша улога у овом подухвату је део посвећености УНЕСКО канцеларије у Венецији заштити и промоцији културног наслеђа, у Србији, као и у читавом југоисточном региону Европе, у свим опипљивим и неопипљивим облицима: баштина изузетног богатства и разноликости, са којом треба живети и одржавати је као кључни чинилац у дијалогу, међусобном разумевању, људском и економском развоју.“ , уводне су речи  Мари-Пауле Рудил, шефице одсека за културу УНЕСКО канцеларије у Венецији.

DSC09061

У лексикону се нашло чак стотинак композиторки и креаторки музике, стилски и жанровски различитих, а све су оне допринеле својим делима баштини српске музике остављајући траг својим стваралаштвом.

Могу да се похвалим да се и моје име налази међу тих стотинак. Три имена о којима сте читали у Панчевачкој клавирској музици су такође ту. Осим мене, ту су и две праве композиторке, Мелинда Лигети и Жељка Сојак.

DSC09060