https://en.wikipedia.org/wiki/Domenico_Scarlatti

Доменико Скарлати је рођен на данашњи дан 1685. године. Исте године су свет угледала још два дива барокне музике – Јохан Себастијан Бах и Георг Фридрих Хендл.

Скарлатијев отац, Алесандро, је био оснивач напуљске опере. Потекавши из музичке породице, Доменико се такође бавио музиком. Доспео је на шпански двор као дворски композитор и чембалиста (португалска принцеза Марија Магдалена Барбара се удала за шпанског краља и постала краљица, а Скарлати је већ тада, док је била на лисабонском двору, био њен учитељ чембала). Она је просто обожавала да свира чембало, морао је да компонује мноштво дела како би имала материјала да свира. Да ли је само захваљујући њеној глади за свирањем или не, Доменико Скарлати је рекордер по броју соната које је компоновао. Има их забележених 555!

Барокне сонате су једноставачне. Скарлати је први увео другу тему у доминантном тоналитету, наговестио постојање развојног дела  и увео репризу друге теме у основном тоналитету. Форма је још увек била дводелна – за разлику од класичног сонатног облика која је троделна. Делови су готово једнаке дужине, са обавезним понављањем сваког од њих. Данас га називамо: Скарлатијева сонатна форма.

Реч соната потиче од италијанске речи sonare, што значи звучати. Какве је виртуозне захвате користио и колико су захтевне за извођење можете и сами открити изводећи их. Ја сам их свирала на чембалу током студија и веома сам уживала у њиховом звуку. На клавиру сам се помучила да добијем ту лакоћу и сјај који захтева њихово извођење. На чембалу звуче природно, док је клавир масиван и тежак за њих и треба га добро савладати.

Ево линка до свих 555 соната:

http://goo.gl/nYXJmE